Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

Kép Gyógyító illatok

Aromaterápia


  Nagyon különleges és hatásos dolgok az illóolajok, de javaslom, hogy inkább az illatlámpa használatát válasszák. A természetgyógyászat a természet szerepét tekinti elsődlegesnek a gyógyítás folyamatában. Az ember testi működésére ható eljárások legyenek bármely sokirányúak- csak része a gyógyításnak, mivel testünk személyiségünknek csak egy része.

Az ember másik két: szellemi és lelki összetevőjének figyelembe vétele elengedhetetlenül fontos. Legalább ennyire fontos, hogy betegségeink nagy hányadát okozó, személyiségünk mélyén, belső világunkban rejlő problémákat is felszámoljuk. Ehhez nem gyógyszerek kellenek, hanem megfelelő terápiák és őszinte szembenézés magunkkal. Azok az egyedi és megismételhetetlen csodák, akik mi emberek vagyunk, csak úgy tündökölhetnek, ha nem a magunk és a mások számára gyártott maszkok mögé rejtőzünk, hanem vállalni merjük a magunk igazi arcát, és maradéktalanul elfogadni a másikét. Megroggyant testünk támogatásra szorul, ennek eszközei a természetben hiánytalanul megvannak. Ilyen eszköz az illatok csodálatos világa. A szagok életünk minden pillanatát befolyásolják. A negatív hatást kiváltóak a bűzök, az elviselhetetlen mértékű - negatív, vagy pozitív hatású - a szagok, míg a pozitív hatásúak az illatok. Ellentétben a látással, a hallással, az inger közvetlenül az agyba jut, a szagló nyálkahártya sejtjei agyidegsejtek.

Ez az egyetlen érzékszervi működésünk, amelynek révén a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban van a külvilággal, itt nincsenek szelektáló védelmet biztosító szűrők, tehát "védtelenek" vagyunk velük szemben. Közvetlenül agyunk legősibb részébe, a limbikus rendszerbe jutnak el, jelentős befolyást gyakorolva életműködésünkre, közérzetünkre, viselkedésünkre. Az illatterápia tudatosan használja fel az illatok befolyásoló hatását. Fő eszközei az illóolajok. Hatásuk: nemcsak a limbikus idegrendszert befolyásolják, hanem összetettségük miatt a test működését is, fertőtlenítő hatásuk mind külsőleg, mind belsőleg érvényesül.

Az illóolajokat különböző eljárásokkal növényekből vonják ki, ezek nem zsírosak, maradék nélkül elillannak. Az ugyanannak a növénynek más részeiben található illóolajok eltérnek egymástól. Nem egységes anyagok, 50- 500 között van kémiai összetevőik száma. A mesterségesen előállított illóolajok nagyon jó illatósító anyagok, de gyógyhatásuk nincs, a lényeg, a virág "lelke" hiányzik belőlük. Az illóolajok amilyen jótékonyak olyan veszélyesek is, vigyázni kell az alkalmazásnál a töménységre, mennyiségre, mert veszélyes lehet. Gyermekek, elöl mindenképpen zárjuk el.

Az illóolajokat az ókori kultúrák már használták- egyiptomiak, kínaiak, perzsák, görögök, rómaiak, és a zsidó kultúra is. A népvándorlás időszaka kisöpörte Európából csak a keresztes hadjáratok idején kezdett megint tért hódítani, elsősorban kolostorokban. A szintetikus gyógyszerek alkalmazásával háttérbe szorult, de úgy tűnik, ismét kezd előbukkanni a feledés homályából. Hatásaik: különböző illóolajok alkalmazásával

a limbikus rendszerre gyakorolt hatás révén jelentősen befolyásolja a közérzetet, az egész szervezet működését.

Idegrendszeri hatások: nyugtató, izgató, agyműködést serkentő,

Keringési rendszer vérnyomás és szívműködés szabályzó

Légzőszervek esetén légzéskönnyítő, nyálkaoldó és bevonó hatás

Vizelet kiválasztás szabályzó, veseműködést serkentő,

Hormonháztartást is befolyásolják, anyatej kiválasztás, menstruációs zavarókra, erotikus késztetést növelő, vagy éppen csökkentő hatások.

Csak szavatoltan valódi illóolajokat használjanak!