Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Kép Fitoterápia


A fitoterápia a növények gyógyító vagy terápiás jellegű felhasználására utal. A gyógynövény-terápia az egyik legősibb módszer a betegségek és fájdalmak megszüntetésére, megelőzésére. Az ember ősidők óta szoros kapcsolatban volt a természettel.

 

A növény az ember számára eleinte egyedüli táplálékul, később pedig gyógyszeréül is szolgált. Mind a gyógyításban, mind a megelőzésben fontos szerepet játszanak a növények, gyógynövények. Klinikailag bizonyított tények, hogy egyes növényi táplálékokkal meg lehet előzni az érelmeszesedést, de másodlagosan a magas vérnyomást, az infarktust, valamint a rákot is. A növényi összetevők együttműködése vagy keveréke biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a növény használatát, mint a szintetikusan készített gyógyszerekben található elszigetelt aktív összetevők. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy számos növényi drog tartalmaz erős hatású kémiai anyagokat, melyek kis mennyiségek mellett is súlyos tüneteket okozhatnak, akár halálos mérgezéseket is (atropin, sztrichnin, digitáliszból nyert szív-glikozidok).

A zöld növények tartalmazzák a legtöbb biológiailag aktív anyagot. A biológiailag aktív növényi anyagok emelik a szervezet immunbiológiai készültségét, javítják a fizikai és a szellemi teljesítő képességet. A növényi készítmények elsősorban a mindenki által ismert, hétköznapi panaszok esetén hatásosak, például akkor, ha valaki elrontja a gyomrát, vagy megfázik és köhög. A krónikus betegségek megelőzésében és kísérőterápiaként használva is hatékonyak. Például a vörös kúpvirág, lapacho fakéreg és a grapefruitmag-csepp erősíti az immunrendszert, a vadgesztenye, a szőlőlevél, az egértövis és a japánakác pedig enyhe krónikus vénás bántalmak esetén csillapító hatású.

Ne feledjük, hogy a gyógynövények is kiválthatnak nem kívánt mellékhatásokat, ha nem megfelelően használjuk és adagoljuk őket! Sajnos, ma már sok, erős növényi eredetű szer drogériákban is kapható, ahol alkalmazásukról nem minden esetben tudnak kellő felvilágosítást adni. Ezért mindenképpen kérje fitoterápiához értő szakember segítségét!