Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                                   http://store24.hu/asvanyekszer/kezdolap

A pajzsmirigybetegségről

 

A pajzsmirigy olyan szerv, amely közvetlenül hat az anyagcserére, így a szervezet szabályozására. Ha jól működik, pajzsként véd, ha rosszul dolgozik, az egész szervezet megsínyli, és az éveken át tartó problémák hatására felmondhatja a szolgálatot, utat engedve további betegségeknek.


A pajzsmirigybetegségek igen gyakoriak hazánkban, aminek az a fő oka, hogy kevés halat, tengeri sót fogyasztunk, és gyakran jódhiányos a táplálkozásunk. Márpedig mindkét pajzsmirigyhormon fontos építőköve a jód. Ha túl kevés jut belőle a szervezetbe (ez a gyakoribb), a pajzsmirigy hormontermelésének csökkentésével reagál rá és a felsőbb agyi központokat olyan hormonok kibocsátására ösztönzi, melyek a pajzsmirigyműködést hivatottak fokozni. A pajzsmirigy erre válaszképpen megnagyobbodik, hogy hormontermelése elérhesse a kívánt szintet.
Különösen veszélyeztetettek a nők, ugyanis náluk ezek a megbetegedések négyszer olyan gyakran fordulnak elő, mint a férfiaknál, utóbbiaknál viszont a súlyosabb megbetegedések kerülnek előtérbe.

A diagnózist a vérből mért hormonszintek alapján állítják fel, de kétes esetben szükség lehet a pajzsmirigy tűbiopsziájára, azaz szövetminta vételre , illetve ultrahang-, és izotópvizsgálatra.

Ha túlműködik

A pajzsmirigy-túlműködés létrejöhet gyulladás, daganat, autoimmun betegség vagy speciális esetben jódtúladagolás vagy gyógyszerszedés hatására. Panaszt szinte egyáltalán nem okoz, a legtöbb esetben fel sem tűnik a betegnek, mennyire elterjedt a pajzsmirigy-megnagyobbodása. A golyva vagy orvosi szaknyelven struma csak lassan alakul ki, ezért gyakran hosszú ideig észrevétlen marad.
A tünetek igen változatosak – legtöbbször a pajzsmirigy változó mértékű megnagyobbodásával is jár – és személyenként eltérő mértékben jelentkezhetnek. A tünetek lehetnek egészen enyhék, míg máskor hirtelen kezdődnek és komoly panaszokat okoznak (nyugtalanság, ingerlékenység, alvászavar, szapora szívdobogás, fokozott verejtékezés, meleg-intolerancia, fáradtság, gyengeség, szédülés, izomgörcsök, testsúlyváltozás, hajhullás).

Feltűnőbb és egyértelműbb a pajzsmirigy betegsége, ha a nyak megduzzad. Kezdetben számos kellemetlen érzet hívja fel rá a figyelmet: nyelési- és légzési nehézség, „szűk” gallérok. Emellett
a feleslegben lévő pajzsmirigyhormonok nőknél cikluszavarokat okoznak, férfiaknál pedig – bizonyos körülmények között – a spermiumok képződését lassítják. Így nem kívánatos gyermektelenséget, meddőséget okozhat.
Majdnem minden betegnél jelentkezik enyhébb-súlyosabb formában szemtünet is (a szemgolyók kidülledése, amely, ha kisfokú, de a későbbiekben már ijesztő arckifejezést kölcsönöz a betegnek, és veszélyezteti a látást is). Ennek oka, hogy a szemizom-ellen is termelődik ellenanyag a szervezetben.

JAVASOLT ÁSVÁNYOK:

AMETISZT, AZURIT, HEGYIKRISTÁLY, JÁDE, LÁPISZ, MAGNEZIT, KÉK TURMALIN

 

Az ásvány ékszerek megvásárolhatóak WebShop oldalunkon:

                                          http://store24.hu/asvanyekszer/kezdolap

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.